Zagraniczne staże w Chorwacji !!!
Jest nam miło ogłosić, że nasza szkoła rozpoczyna projekt „Mobilni uczniowie, mobilni pracownicy. Zagraniczne staże zawodowe dla uczniów branży hotelarsko-turystyczno-gastronomicznej” realizowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Społeczne dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021-2027 „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”. Jest to szansa, by uczniowie kształcący się w zawodach: technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki oraz technik żywienia i usług gastronomicznych obyli dwutygodniowe staże zagraniczne w słonecznej Chorwacji. Szczegóły już niebawem u koordynatorów projektu: Pani Justyny Knapczyk – Wolińskiej i Pani Marioli Nowak.
Regulamin udziału w projekcie.pdf
Załącznik nr 2 formularz zgłoszeniowy uczeń.pdf
Zainteresowanych Uczniów kształcących się w zawodach: technik hotelarstwa, technik organizacji turystyki oraz technik żywienia i usług gastronomicznych zapraszamy do koordynatorów projektu po odbiór formularzy aplikacyjnych (gabinet 104, sala 113, a w razie nieobecności koordynatorów formularze będą dostępne w sekretariacie uczniowskim).
Warunkiem udziału w stażach jest ukończone 17 lat w dniu rozpoczęcia stażu tj. 16 czerwca 2025.
Wizyta przygotowawcza w Chorwacji.
(21-05-2025) Dziś rozpoczęliśmy naszą wizytę przygotowawczą. Koordynatorzy projektu wraz z Dyrektorem spędzili pracowity dzień omawiając z chorwackim partnerem, EU Mobility Croatia szczegóły organizacji praktyk dla uczniów naszej szkoły. Odwiedziliśmy również niektóre miejsca, w których uczniowie będą odbywali staże.
Dziś mieliśmy okazję być na wycieczce w Krka National Park. To jedna z wycieczek, na którą pojadą uczniowie.
(22-05-2025) Krka Park Narodowy w Chorwacji – wycieczka fakultatywna w ramach wizyty przygotowawczej „Mobilni uczniowie, mobilni pracownicy. Zagraniczne staże zawodowe dla uczniów branży hotelarsko-turystyczno-gastronomicznej” realizowanego w ramach projektu „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego” współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego+, w Programie Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego 2021-2027 realizowanego na zasadach Programu Erasmus+.
Chorwacka przygoda czas start!
(15-06-2025) Już dziś nasi uczniowie wyjeżdżają na dwutygodniowe praktyki do pięknego Splitu w ramach projektu: „Mobilni uczniowie, mobilni pracownicy”, realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021–2027, w module „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.
Pierwsza grupa w drodze na lotnisko. Już za kilka godzin uczniowie wylądują w słonecznej Chorwacji, gdzie odbędą dwutygodniowe praktyki.
Pierwszy dzień w słonecznym Splicie.
(16-06-2025) Dziś mieliśmy spotkanie w siedzibie naszego Organizatora. Dowiedzieliśmy się, w jakich miejscach będziemy odbywać praktyki, odwiedziliśmy te lokalizacje i otrzymaliśmy najważniejsze informacje organizacyjne. Biuro znajduje się w Splicie, więc przy okazji mogliśmy pospacerować po tym urokliwym mieście.
Pozdrowienia z pięknej Kasteli
(19-06-2025) Pozdrowienia z pięknej Kasteli, w której przebywają uczniowie odbywający praktyki w ramach projektu: „Mobilni uczniowie, mobilni pracownicy”, realizowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021–2027, w module „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.
Kastela – miasteczko, w którym mieszkamy. Niewielkie, spokojne, ale bardzo klimatyczne i po prostu urocze. Zobaczcie
Praktykanci w Chorwacji
(21-06-2025) Czwartek w Chorwacji, tak jak w Polsce, był dniem wolnym od pracy (choć nie dla wszystkich – pozdrawiamy gastro). Dlatego spędziliśmy go na plaży. Pozdrawiamy gorąco.
Wyjazd do Chorwacji to nie tylko praca
(21-06-2025) Uczniowie mają też możliwość zwiedzenia ciekawych miejsc. Wszystko to jest możliwe poprzez udział w projekcie: „Mobilni uczniowie, mobilni pracownicy”, realizowanym ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Plus w ramach Programu Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego (FERS) 2021–2027, w module „Zagraniczna mobilność edukacyjna uczniów i absolwentów oraz kadry kształcenia zawodowego”.
Dzisiaj, w dzień wolny od pracy, byliśmy na wycieczce. Zwiedziliśmy przepiękne miasteczko Šibenik,
z cudowną architekturą oraz spacerowaliśmy po Parku Narodowym Krka, oglądając bajeczne wodospady. Zobaczcie.
Hotelarze na stażu w Chorwacji
(22-06-2025) Z uśmiechem wita gości – Igor na posterunku! Tym razem zaglądamy do hotelu Corner
w Splicie, gdzie praktyki zawodowe odbywa Igor – uczeń technikum hotelarskiego. Choć pracuje w tym samym obiekcie co Ania, jego zadania są zupełnie inne – i jak sam mówi, bardzo odpowiedzialne.
„Podczas praktyk zajmuję się witaniem gości z uśmiechem oraz pomocą przy ich bagażach. Informuję też o godzinach śniadań, godzinie wymeldowania i tym, ile trwa doba hotelowa. To świetna okazja, by poćwiczyć komunikację w języku angielskim i zobaczyć, jak wygląda profesjonalna obsługa hotelowa od kuchni – a właściwie od recepcji!” – Igor.
Jak widać, praktyki to nie tylko nauka zawodu, ale też budowanie pewności siebie, relacji i umiejętności interpersonalnych.
Mateusz, Krystian i Olek z IV TŻ poznają tajniki kuchni chorwackiej
(22-06-2025) Od obierania warzyw do gotowania tradycyjnych potraw – rośniemy w siłę!
Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych zdobywają kolejne kulinarne doświadczenia podczas praktyk w Chorwacji w ramach projektu unijnego FERS.
Mateusz, Krystian i Olek zaczęli od podstaw, ale z każdym dniem dostają coraz więcej odpowiedzialnych zadań – i świetnie sobie radzą!
Co mówią o swoim pierwszym tygodniu?
„Nasze praktyki w Chorwacji zaczęliśmy od podstaw – obierania warzyw i prostych prac kuchennych.
Z czasem jednak, dzięki naszym umiejętnościom i chęci do nauki, zaczęliśmy dostawać coraz bardziej odpowiedzialne zadania. Teraz mamy okazję przygotowywać nie tylko dobrze znane dania, jak pizza, ale też tradycyjne potrawy regionalne. Uczymy się też, jak odpowiednio gospodarować produktami w kuchni, żeby nic się nie marnowało. To super doświadczenie, które na pewno przyda nam się w przyszłości! Pozdrawiamy z Chorwacji!” – Mati, Krystian i Olek.
Czekamy na kolejne relacje z kuchni pełnej smaków i nauki!
Zuzia i Karolina z III TUR odbywają praktyki zawodowe w chorwackim Splicie
(22-06-2025) Praktyki zawodowe w Chorwacji – technik organizacji turystyki Zuzia i Karolina rozpoczęły swoją przygodę z zagranicznymi praktykami w jednym z najpiękniejszych miast Chorwacji – Splicie.
W pierwszym tygodniu skupiały się na promocji miasta, kontakcie z turystami oraz poznawaniu lokalnej kultury i codziennego życia.
„W pierwszym tygodniu praktyk zawodowych w Chorwacji zajmowałyśmy się promocją jednego z najpiękniejszych miast tego kraju – Splitu. Zwiedzając jego urokliwe zakątki, przygotowywałyśmy materiały promocyjne: wykonywałyśmy zdjęcia oraz zbierałyśmy informacje na temat miasta, które następnie miały zostać opublikowane w mediach społecznościowych. Skupiłyśmy się również na kulturze oraz zwyczajach kraju, miałyśmy bezpośredni kontakt z odwiedzającymi miasto turystami jak i z lokalną społecznością, dzięki której mogłyśmy bliżej poznać codzienne życie w mieście. Nowe doświadczenia pozwoliły nam rozwinąć umiejętność komunikacji oraz otwarły nas na inne kultury.” – Zuzia i Karolina.
Nicola i Giulia, hotelarki z IV HOT podczas praktyk zawodowych w Chorwacji
(22-06-2025) Kawa, gościnność i dobre praktyki – prosto z Chorwacji!
Nikola i Giulia – nasze uczennice odbywające praktyki zawodowe w Splicie – dzielą się swoimi pierwszymi doświadczeniami z pracy w hotelu w ramach projektu unijnego FERS.
„Podczas pierwszego tygodnia praktyk miałyśmy okazję zadbać o przygotowanie pokoi hotelowych i łazienek przed przyjazdem gości. Pomagałyśmy też w utrzymaniu czystości w restauracji podczas śniadań, co pozwoliło nam nauczyć się m.in. serwowania i przygotowywania jednej z najpopularniejszych rzeczy w Chorwacji – kawy! To dla nas zupełnie nowe doświadczenie, ale czujemy, że z każdym dniem uczymy się coraz więcej.” – Nikola i Giulia.
Każdy dzień to nowe wyzwania i umiejętności – a my z dumą obserwujemy, jak dziewczyny świetnie sobie radzą w nowym środowisku!
Ania z III HOT odbywa praktyki zagraniczne w hotelu Corner w Chorwacji
(22-06-2025) Pozdrowienia z Chorwacji!
Nasza uczennica Ania właśnie zakończyła pierwszy tydzień praktyk zawodowych w Chorwacji w ramach projektu FERS – i już teraz dzieli się z nami swoimi pierwszymi wrażeniami!
„Podczas praktyk zawodowych w czterogwiazdkowym hotelu Corner w Chorwacji zajmowałam się obsługą gości hotelowych. Dbałam o ich komfort podczas śniadania, które było w formie szwedzkiego stołu. Pomagałam w przygotowaniu i uzupełnianiu bufetu, a także dbałam o czystość naczyń.” – Ania
Hotelarki, Sandra i Hania podczas wykonywania pracy na praktykach w Chorwacji
(22-06-2025) Czystość i dbałość o każdy detal – Sandra i Hania w akcji!
Nasze uczennice technikum hotelarskiego – Sandra i Hania – zdobywają cenne doświadczenia podczas praktyk w Chorwacji.
„Podczas pracy w hotelu zajmowałyśmy się zmianą pościeli, wycieraniem i usuwaniem kurzu z krzeseł, stołów oraz innych powierzchni. Dbając o czystość w łazienkach, czyściłyśmy toalety, umywalki, lustra i prysznice. Odpowiadałyśmy również za uzupełnianie świeżych ręczników oraz innych elementów galanterii hotelowej.” – Sandra i Hania
Dbałość o detale i staranność to podstawa hotelarstwa – a dziewczyny świetnie się w tym odnajdują!
Bartek i Adam odbywają praktyki w biurze informacji turystycznej w Splicie
(22-06-2025) Turystyka w praktyce – od wycieczek po przechowalnię bagażu!
Bartek i Adam odbywają swoje praktyki zawodowe w jednym z najbardziej ruchliwych punktów turystycznych Splitu – biurze informacji turystycznej „Smok Vina Travel”.
To miejsce, które codziennie odwiedzają setki turystów – a chłopaki są tam, by pomagać i zdobywać realne doświadczenie w branży!
„Praktykujemy w biurze, które zajmuje się sprzedażą wycieczek, udzielaniem informacji turystom oraz prowadzeniem jednej z najpopularniejszych przechowalni bagaży w Splicie. Nasze zadania obejmują m.in. obsługę klientów, promocję usług biura, przyjmowanie płatności i codzienne zarządzanie przechowalnią. Każdy dzień to nowe sytuacje, nowi ludzie i praktyczna nauka zawodu w prawdziwym tempie sezonu turystycznego!” – Bartek i Adam
Z taką energią i zaangażowaniem sezon turystyczny nie ma przed nimi tajemnic!
Piszą o nas w mieście
(25-06-2025)
Szybko zleciało …
(28-06-2025) Dwutygodniowe praktyki w Splicie dobiegły końca!
Uczniowie Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Dąbrowie Górniczej, w zawodach technik hotelarstwa, żywienia i usług gastronomicznych oraz organizacji turystyki zakończyli dziś swoją zagraniczną przygodę w ramach projektu FERS – Fundusze Europejskie dla Rozwoju Społecznego.
Przez ostatnie dwa tygodnie zdobywali cenne doświadczenie zawodowe, doskonalili umiejętności językowe i poznawali realia pracy w międzynarodowym środowisku.
Dziś wszyscy uczestnicy otrzymali oficjalne certyfikaty potwierdzające odbycie praktyk, które z pewnością będą cennym atutem w ich przyszłej karierze zawodowej.
To był czas intensywnej nauki, ale też ogromnych wrażeń i nowych znajomości!
Gratulujemy wszystkim uczestnikom i dziękujemy za zaangażowanie!